پاور بانک چیست؟

پاور بانک در حقیقت یک باطری قابل حمل است که به منظور شارژ کردن تجهیزات الکترونیک، طراحی شده است. کاربرد اصلی پاور بانک زمانی است که به شارژر معمولی دسترسی ندارید و یا در حال حرکت هستید.

 پاور بانک‌ها در انواع مختلف از نمونه‌های سبک و با ظرفیت پایین گرفته تا نمونه‌های سنگین با قابلیت شارژ لپ‌تاپ، تولید می‌شوند. از پاور بانک می‌توان برای شارژ گوشی، تبلت، هدفون، مچ‌بند هوشمند، مودم همراه، ساعت هوشمند و سایر تجهیزات الکترونیک استفاده کرد.
پس هدف پاور بانک بسیار ساده است، در حقیقت پاور بانک یک باطری است که از آن برای شارژ سایر باطری‌ها استفاده می‌شود. با وجود این تعریف ساده، تکنولوژی‌های پیچیده‌ای در ساخت آنها به کار می‌رود. به طور مثال برای جلوگیری از صدمه به گوشی و سایر تجهیزات حساس الکترونیک قابلیت‌های ایمنی مختلفی باید در پاور بانک وجود داشته باشد؛ از قبیل ایمنی در مقابل اتصال کوتاه، گرم شدن، شارژ شدن بیش از حد و تخلیه شارژ.

پاور بانک چگونه کار می‌کند؟

از آنجایی که پاور بانک در حقیقت یک باطری است، اصول کارکرد آن نیز مشابه باطری است. پاور بانک انرژی را در خود ذخیره کرده و در هنگام نیاز آنرا به یک وسیله الکترونیک دیگر منتقل می‌کند.

 هیچ یک از تبدیل‌های انرژی دارای بازده 100 درصد نیستند و در تبدیل شارژ پاور بانک به شارژ گوشی بخشی از انرژی به صورت گرما تلف می‌شود. به همین دلیل یک پاور بانک مثلا با ظرفیت 5000 میلی آمپر ساعت نمی‌تواند یک گوشی با باطری 5000 میلی آمپر ساعت را به صورت کامل شارژ کند. در حقیقت، میزان شارژ واقعی (بهتر است بگوییم قابل استخراج) پاور بانک بسیار پایین‌تر از مقدار ظرفیت نامی آن (در مثال ما عدد 5000) است. این عدد توسط سازنده پاور بانک ارائه می‌شود.

اجزای مختلف پاور بانک

پاور بانک از یک مجموعه باطری به همراه مدار الکترونیکی کنترل آنها، یک یا چند پورت ورودی و خروجی و معمولا 4 عدد لامپ کوچک LED تشکیل شده است که میزان شارژ پاور بانک را نشان می‌دهند.

پورت‌های ورودی پاور بانک از نوع میکرو یو اس بی و یا یو اس بی تایپ C و پورت‌های خروجی نیز از نوع USB استاندارد (بزرگ) و یا یو اس بی تایپ C هستند.

چراغ‌های کوچک LED میزان شارژ پاور بانک را نشان می‌دهند، و در صورتی که:

  • چراغ اول چشمک بزند یعنی شارژ پاور بانک بین 0 تا 25% است.
  • چراغ اول روشن باشد و دوم چشمک بزند یعنی شارژ پاور بانک بین 25 تا 50 درصد است.
  • دو چراغ اول روشن باشند و سوم چشمک بزند یعنی شارژ پاور بانک بین 50 تا 75 درصد است.
  • اگر سه چراغ اول روشن باشند و چهارم چشمک بزند یعنی شارژ پاور بانک بین 75 تا 100 درصد است.

ظرفیت‌های پاور بانک‌ها

پاور بانک‌ها در ظرفیت‌های بسیار متنوعی از حدود 1000 میلی آمپر ساعت (که به سختی می‌تواند 25% باطری موبایل‌های جدید را شارژ کند) تا ظرفیت‌های بیش از 50000 میلی آمپر ساخته می‌شوند (که با برخی از آنها می‌توان حتی لپ تاپ را هم شارژ کرد). با افزایش ظرفیت پاور بانک هم قیمت آن افزایش می‌یابد و هم وزن و اندازه آن. یکی از مهمترین مواردی که هنگام خرید پاور بانک باید به آن توجه کنید وزن پاور بانک است، حمل طولانی مدت پاور بانک در کیف می‌تواند بسیار آزار دهنده باشد. در حقیقت بهترین انتخاب سبکترین پاور بانکی است که نیاز شما را برآورده می‌کند. برای اکثر افراد پاور بانکی که بتواند یک بار موبایل را شارژ کند کافی است که پاور بانک‌های 5000 و 10000 مناسب این کار هستند.

عمر پاور بانک

در صورتی که هر روز از پاور بانک خود استفاده کنید پاور بانک شما بین یک تا دو سال عمر می‌کند. البته بعد از یک تا دو سال، خراب نمی‌شود بلکه میزانتوان آن برای شارژ کاهش می‌یابد. این کاهش بسیار متفاوت است ولی به طور متوسط در حدود 40 تا 50 درصد از توان پاوربانک کاهش می‌یابد. اگر تعداد دفعاتی که از پاوربانک استفاده می‌کنید کاهش یابد عمر آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

البته عوامل زیادی در عمر پاور بانک تاثیر دارند، مثل دما، ضربه، رطوبت، کیفیت خود باطری پاور بانک و…

برای استفاده بهینه از پاور بانک مقاله ما به عنوان “عمر مفید پاور بانک؛ 4 راه برای افزایش عمر پاور بانک” را مطالعه کنید.

یک پاور بانک چند بار می‌تواند موبایل شما را شارژ کند؟

اینکه یک پاور بانک چند بار می‌تواند یک دستگاه را شارژ کند بستگی به عوامل زیادی دارد ولی به صورت ساده می‌توانید از فرمول زیر استفاده کنید:

مثلا یک پاور بانک با ظرفیت 10000 می‌تواند یک گوشی موبایل با ظرفیت باطری 4000 را 1.6 بار شارژ کند.

انواع مختلف پاور بانک

پاور بانک‌ها را به صورت کلی می‌توان به سه نوع مختلف پاور بانک استاندارد، پاور بانک بی‌سیم و پاور بانک خورشیدی تقسیم کرد.

پاور بانک عمومی یا استاندارد؛

پاور بانک‌های معمولی موجود در بازار از این نوع هستند که با استفاده از شارژر معمولی و جریان برق شهری یا سایر منابع توان USB (مثلا لپ‌تاپ) شارژ می‌شوند. معمولا میزان شارژ توسط تعدادی لامپ LED کوچک و یا نمایشگرهای دهنده‌های عددی نشان داده می‌شود. خروجی پاور بانک نیز معمولا به صورت میکرویواس‌بی و یا یواس‌بی تایپ C است.

پاور بانک بی‌سیم؛

پاور بانک‌های بی‌سیم قابلیت شارژ بی‌سیم وسایل الکترونیک را نیز دارند که به مرور تبدیل به قابلیت مهمی می‌شود. این نوع شارژ به این صورت انجام می‌شود که گوشی یا دستگاهی که قابلیت شارژ بی‌سیم دارد را بر روی پاور بانک قرار داده و پاور بانک بدون نیاز به اتصال سیم، عملیات شارژ را انجام می‌دهد.

پاور بانک با قابلیت شارژ بی‌سیم

برخی از گوشی‌ها و هدفون‌های موجود در بازار قابلیت شارژ بی‌سیم را دارند و این ویژگی در حال رشد سریعی می‌باشد. استانداردهای مختلفی برای شارژ بی‌سیم وجود دارد و متاسفانه فعلا استاندارد واحدی در این زمینه اعمال نشده است، به همین دلیل قبل از خرید پاور بانک بی‌سیم هماهنگی آن با گوشی خود را بررسی کنید.

پاور بانک خورشیدی؛

پاور بانک‌های خورشیدی بر روی خود یک سلول شارژ خورشیدی دارند و می توان آنها را با قرار دادن در زیر نور خورشید شارژ کرد. این پاور بانک‌ها به خصوص برای افرادی که مدت طولانی از شبکه برق یا خودرو به دور هستند مفیدند، مثلا طبیعت‌گردها و کوهنوردان.

پاور بانک خورشیدی

چه نوع باطریهایی در پاور بانک‌ها به کار می‌رود؟

  • باطری لیتیوم یون؛ این نوع باطری‌ها هزینه ساخت پایین و چگالی ذخیره انرژی بالایی دارند، ولی به مرور زمان دچار مشکل می‌شوند.
  • باطری لیتیوم پلیمیر؛ این نوع باطری‌ها هزینه ساخت بالاتر و چگالی ذخیره انرژی پایینتری دارند، ولی گذشت زمان تاثیر کمتری بر روی آنها می‌گذارد.
  • باطری پاور بانک‌های آینده نیز احتمالا از نوع گرافنی خواهند بود که به لطف نانوتکنولوژی می‌توانند ظرفیت باطری پاور بانک‌ها را به مقدار زیادی افزایش دهد.

منابع

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *